The challenge of the project was to create an open and bright space without affecting the external shape of the building.

collage2loft.png

The client requested a loft conversion and roof extension to a semi-detached house in a Special Residential Character Area to create a new master bedroom with an en-suite bathroom and dressing room.

The main objective - for the client - was to maximise the loft area, height and natural light by strictly avoiding boxy and chunky roof extension or alteration.

After numerous volumetric studies, our solution put in place overlapping alterations to the roof shape: the starting point is the conversion of the side and rear to a mansard roof, introducing a historically coherent profile allowing adequate headroom and a new functional stair; on top of the mansard roof we added three new dormer windows; and finally, thanks to the new roof section, the new dormers can be treated as full-height windows and be converted in Juliet-balcony.

DAJJEDAJJEDAJJEDAJJEDAJJEDAJJE_Tavola di

Axonometric View

PIANTAFGIN-03.png

1

Legend

1. Bedroom 

2. Dressing Room

3. Bathroom

4. Shower Box

2

3

4

Plan view

Our solution is internally characterized by bespoke furniture that work in conjunction with the existing chimney breasts and roof’s slope variation. The access from the new stair is through a glass partition to allow natural light to the bedroom and bathroom from the side dormer.

Under Development